Ambassade van België in Zweden en in Letland

België in Zweden en Letland

Welkom op onze website!
 

Reisadviezen

PASSENGER LOCATOR FORM

Vanaf 1 augustus moeten alle reizigers vanuit Zweden, Letland, of enig ander land, ongeacht hun nationaliteit, vóór aankomst in België het elektronische Public Health Passenger Locator Form ingevuld hebben. 

 

ZWEDEN

 • Sinds 16 juli bevindt Zweden zich in de “oranje reiscategorie”:
  • Reizen tussen Zweden en België (in beide richtingen) is toegestaan
  • Reizigers worden gevraagd waakzaam te blijven en de maatregelen strikt te respecteren
  • Bij aankomst of terugkeer in België wordt het sterk aangeraden een coronatest af te leggen
 • Blijven zeer belangrijk: handhygiëne, sociale afstand, dragen van mondmaskers op het openbaar vervoer, vermijden van groepen

                                    

LETLAND

 • Op 27 juli heeft Letland België in de “oranje reiscategorie” geplaatst:
  • Reizigers vanuit België zijn verplicht zich na aankomst in Letland in quarantaine te plaatsen voor een periode van 14 dagen

 

HUIDIGE CORONA-MAATREGELEN IN BELGIË

In België gelden de volgende maatregelen:

 • Mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, horeca, drukke winkelstraten, en op openbare plaatsen waar de sociale afstand niet kan bewaard worden;
 • Iedere ‘bubbel’ of gezin kan slechts contact hebben met 5 andere personen;
 • Bij een restaurantbezoek moet één persoon zijn contactgegevens achterlaten, zodat besmettingshaarden snel opgespoord kunnen worden.

 

! Sommige steden en provincies kennen strengere maatregelen (vb. een avondklok in Antwerpen). Informeer u goed over de geldende maatregelen in de steden en regio’s die u zal bezoeken!

 

De reisadviezen worden regelmatig herzien op basis van gegevens van ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

(Herzien: 30/07/2020 12.27u)

 

Consulaire informatie

De Consulaire Dienst is bereikbaar :

 

Coronavirus (Covid-19)

Voor precieze en regelmatig bijgewerkte informatie kan u de volgende officiële websites raadplegen :

Bel het Zweedse informatienummer voor meer info omtrent corona in Zweden: 113 13

Het Letse noodnummer voor dringende medische hulp: 113

 
België solidair

De solidariteit onder Belgen als reactie op de coronacrisis is hartverwarmend. We merken dat ook Belgen in Zweden en Letland hun steentje willen bijdragen. 

Daarom is de Facebookgroep #BelgenVoorElkaar - #BelgesSolidaires - #BelgierFürEinander opgericht om het contact tussen landgenoten te vergemakkelijken. Word nu lid van de Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/BelgenVoorElkaarBelgesSolidairesBelgierFurEinander/

Als u concrete vragen hebt, kan u vanaf 7u ‘s ochtends tot middernacht (Belgische tijd) terecht op de Facebookchat met onze medewerkers in Brussel: m.me/diplomatie.belgium

 

 

 

Riga

 

Stockholm

 

U bent een Belg die onlangs naar Zweden of Letland is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Stockholm? U reist als toerist door Zweden of Letland en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zweden en Letland gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen. 
 
 

Sluitingsdagen 2020

De Ambassade zal in 2020 gesloten zijn op deze feestdagen

 

 
Grenscontroles

Hoewel de systematische ID-controles voor personen die via bus, trein of ferry Zweden binnenkomen vanuit Denemarken of Duitsland afgeschaft werden, heeft de Zweedse regering tegelijkertijd besloten de grenscontroles op Zweedse bodem te verlengen en te verscherpen. Het is dus van belang te weten dat u zich bij de Zweedse grens moet kunnen identificeren met een geldig Belgisch paspoort of Belgische identiteitskaart. Het is aangeraden rekening te houden met mogelijke vertragingen door de controles. 

 
Bericht aan de Belgen in Letland

Sedert 13 juli 2015 is de Ambassade van België in Zweden ook bevoegd voor Letland wat betreft consulaire zaken. De volledige overdracht van bevoegdheden vond plaats op 24 juli 2015. 

De Ambassade zal, zoals dit reeds gebeurt voor de Belgen in Zweden, ook de best mogelijke diensten leveren aan de Belgen in Letland. Mijn ploeg staat ter beschikking om uw vragen te beantwoorden, u kan ons het makkelijkst bereiken via onze mailbox stockholm@diplobel.fed.be. Onder de rubriek contact - who is who kan u de namen van onze staf terugvinden. Als u wenst langs te komen, gelieve eerst per e-mail een afspraak te boeken.

We bouwen onze website verder uit met specifieke informatie voor Belgen die in Letland wonen. In tussentijd vragen wij dat Belgen in Letland ons per e-mail contacteren met hun specifieke vragen.

 

Nieuws

17 jul

De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof.

12 jul

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, verwelkomt het compromis dat de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben bereikt, waardoor het "grensoverschrijdende" mechanisme voor het verlenen van humanitaire hulp aan het Syrische volk met twaalf maanden wordt verlengd via de grenspost Bab al-Hawa. De mogelijkheden om via Bab al-Salam humanitaire hulp te verlenen, moeten echter worden verbeterd.

11 jul

Op 11 juli 2020 is het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica begon. Op 11 juli 1995 viel de stad Srebrenica in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week tijd meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren.

04 jul

De COVID-19-crisis heeft alle gewoontes door elkaar geschud en iedereen gedwongen bepaalde werkwijzen te herzien. Dit was ook het geval voor de FOD Buitenlandse Zaken, waar telewerken de regel is, ook al moet de FOD een van zijn fundamentele taken uitvoeren: het bijstaan van Belgen in het buitenland. Niet eenvoudig toen de crisis wereldwijd was: "Het is alsof je 200 aardbevingen en vele naschokken tegelijk hebt gehad, ook in België", zegt minister Goffin.

02 jul

De minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), verklaart dat: "Naar aanleiding van de goedkeuring op 30 juni van de Europese aanbeveling die niet-essentiële reizen uit een 15-tal landen buiten de Europese Unie geleidelijk aan toestaat, is België begonnen met overleg met deskundigen van de betrokken overheidsdiensten om te komen tot een voorzichtige heropening van zijn grenzen".