Ambassade van België in Zweden en in Letland
Home Veelgestelde vragen Verkiezingen

Verkiezingen

Voor Belgen die ingeschreven zijn in een Ambassade of Consulaat in het buitenland zijn, al naargelang de verkiezingen, verschillende maatregelen van toepassing.

FEDERALE (WETGEVENDE) VERKIEZINGEN

Deelname is verplicht. Belgische landgenoten worden persoonlijk verwittigd. Hiervoor dient u de Ambassade van België tijdig op de hoogte te brengen van elke adresverandering.

Meer informatie over de verkiezingen voor Belgen in het buitenland (Belg met woonplaats binnen de EU), kunt u hier lezen.

U kunt  onderstaande formulieren voor de verkiezingen tevens hier  terugvinden.

- “Registratie als kiezer met woonplaats binnen de Europese Unie” 

-  "Volmachtformulier"

 - "Verklaring op erewoord" 

 

 

EUROPESE VERKIEZINGEN

Enkel voor Belgen die in een lidstaat van de Europese Unie wonen. Deelname is niet verplicht (het is immers mogelijk om in het Europese land van woonplaats te stemmen, op de ter plaatse geldende voorwaarden). Men wordt dus ook niet persoonlijk aangeschreven. Uitgebreide toelichting wordt evenwel ten gepasten tijde in de Belgische media en op onze website gepubliceerd.

 

REGIONALE EN GEMEENTELIJKE VERKIEZINGEN

Deelname is niet voorzien voor Belgen in het buitenland. Hetzelfde geldt voor eventuele consultaties zoals volksraadplegingen of referendums.

Belgen die tijdelijk in het buitenland verblijven (studenten, toeristen) maar die in een Belgische gemeente ingeschreven zijn, blijven in België kiesplichtig.